Merel de Beij
Zelfassessement

SWOT- analyse
Aller eerst heb ik gekozen voor het maken van een SWOT- analyse, omdat ik hiermee bekend ben door een ander school vak. Ook vind ik het een fijn en makkelijk model. Een SWOT-analyse bekijkt de sterke punten, zwakke punten, kansen en bedreigingen. Het helpt om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie en strategieën te bedenken voor verbetering (Raeburn, 2023). Deze sterke punten heb ik opgeschreven door aan mijn omgeving te vragen wat zij van mij vinden en na te gaan of ik het er mee eens was. Dit geld ook voor de sterke punten. Verder ben ik mijn sterke en zwakke punten ook gaan ontdekken op de werkvloer door bijvoorbeeld om feedback te vragen.
Door een SWOT- analyse in te vullen kwam ik erachter welke interne als zowel externe activiteiten er bij mij passen. Zo koos ik bijvoorbeeld voor de interne activiteit ''acute zorg'', omdat ik als kwaliteit beheers over leergierigheid en harde werker. Deze kwaliteiten heb je zeker nodig in de acute zorg.
Ik ga mij ontwikkelen in bijvoorbeeld het zwakke punt ''concentratieproblemen'' door bepaalde interventies in te zetten waar ik onderzoek naar heb gedaan voor het vak regielijn. Door hieraan te werken verbeter ik mijn leerproces omdat ik dan beter kan leren voor toetsen (voor bijv. de minor), ik makkelijker aan verslagen kan zitten (voor bijv. mijn scriptie) en ik daardoor minder stress ga ervaren.
Peer coaching/360 graden feedbackformulier
Ook heb ik gebruik gemaakt van peer coaching. Peer coaching is een proces waarbij verpleegkundigen elkaar ondersteunen en feedback geven op hun leiderschapsvaardigheden. Door regelmatige bijeenkomsten kan je samen reflecteren op de ervaringen, uitdagingen bespreken en nieuwe doelen stellen en/of uitproberen. Dit leerproces stimuleert zelfreflectie en continue verbetering. (V&VN, z.d.). Zo vraag ik tijdens mijn diensten op werk vaak peer feedback a.d.h.v. een 360 graden feedbackformulier. Hier kwam vaak het punt naar voren dat ik goed het overzicht kan houden op de werkvloer, ik communicatief sterk ben regelmatig terugkoppel, ik empathisch ben en leergierig door veel te vragen. Met deze punten ben ik het eens en komen dan ook naar voren in mijn SWOT- analyse hierboven. Minder goede kwaliteiten wat ik terug heb gekregen is dat ik af en toe te snel andere help waardoor ik mijn eigen werk links laat liggen. Dit bedoel ik dan goed, maar is niet handig. Ook hier kan ik mij in vinden en komt terug in mijn SWOT- analyse, namelijk: ''people pleaser''. Ik ga mezelf ontwikkelen in mijn valkuil door interventies in te zetten zoals vaker nee te durven zeggen. Dit gaat mij in de toekomst ook helpen omdat ik het volgend jaar druk ga hebben met school.
